Coğrafyası:
Doğu Karadeniz Dağları’nın kuzeyine yerleşmiş olan ilçe, kuzeyden Karadeniz, batıdan Rize iline bağlı Fındıklı ilçesi, doğudan Hopa ilçesi, güneyden kısmen Murgul ve Yusufeli ilçeleri ile çevrilidir.
Yüzölçümü 314 kilometrekare olan ilçe, Kamilet ve Derecik olmak üzere 2 vadi üzerinde kuruludur. Arhavi, 1 belediye (ilçe), 30 köy ve 7 mahalleden oluşmaktadır. İlçenin genel olarak arazi yapısı engebeli ve dağlıktır. İlçe merkezi, köylerin aksine gerek iskana gerekse tarıma elverişli düz bir araziye sahiptir.
Doğu Karadeniz Bölgesinin tipik dağlık yapısının hakim olduğu ilçede, 3000 metreye yaklaşan zirvelere sahip olan dağlar (Çatalkaya-2985 m., Koyunyayla-2292 m., Mete-2142 m., Dikme-2068 m.) bulunmaktadır.
Deniz kıyısından 3000 M.ye çıkan dağlık yapıdan beslenen debisi ve akışı düzensiz bir çok derecikten beslenen ve yaklaşık 35 kilometre uzunluğundaki Arhavi (Kapisre) deresi ilçede mevcut tek akarsudur.
İlçede, yaylalar üzerinde irili ufaklı çok sayıda buzul gölü bulunmaktadır. Bunların başlıcaları; Nogadid, Sarıgöl, Alacagöl, Büyük Agara, Küçük Agara ve karagöllerdir.
İlçede tipik doğu karadeniz iklimi hakimdir. Yazları ılık, kışları serin geçmektedir. Her mevsimde yağış görülen ilçede nem oranı yüksektir. İklim şartları çay, fındık, mısır ve turunçgil yetiştiriciliğine elverişlidir.Nüfusu:
Arhavi, diğer ilçelere göre nüfusu artan, dışa az göç veren yerleşim birimlerindendir. 1990 yılı sayım sonuçlarına göre nüfusu 18.351 olan ilçenin 2000 yılı sayım sonuçlarına göre köy nüfusu 5.278, merkez nüfusu 14.069 olmak üzere toplam 19.347‘dır. İlçenin nüfus artış hızı (1990-2000 sayım yıllarına göre) %o 5.29 kişi, nüfus yoğunluğu ise 65 kişidir.
Turistik Yerleri:
- Ortacalar (Merkez) Camii:
Ortacalar Merkez Camisi,Artvin’in Arhavi ilçesine bağlı Ortacalar Köyü’nde bulunmaktadır.1757 yılında (Hicri 1170) yapılmıştır.Caminin minber ve tavan süslemeleri dikkat çekmektedir.
- Ciha Kalesi:
Arhavi ilçesinin zirvesinde kayalara oturtulmuş bu kalenin Cenevizliler döneminden kaldığı söylenmektedir.Etrafındaki ağaçlar o kadar sıktır ki kaleye geçilebilmesine izin vermemektedir.Yapıldığı tarih kesinleştirilememiştir ve günümüze kadar ancak sur kalıntıları ulaşabilmiştir.
- Derecik Köprüsü:
Arhavi ilçesinin Derecik Köyü´nde bulunmaktadır. 17.yüzyılda yaptırıldığı tahmin edilen Derecik Köprüsü, tek gözden oluşmaktadır.
-Kemerköprü Köprüsü:
Arhavi ilçesinin Kemerköprü Köyü´nde bulunmaktadır.16.yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Kemerköprü Köprüsü´nün ana gözleri 1995 yılında yıkılmıştır.
- Ortacalar Kemer Köprüleri:
18.yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Ortacalar Kemer Köprüleri,Arhavi ilçesinin Ortacalar Köyü´ne 2,5km kala, Küçükköy ve Arılı yol ayrımında birbirine dik olacak şekilde planlanmıştır.İki köprü de birbirine benzemektedir ve tek gözden oluşmaktadır.Yolları düz değil,eğimlidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder